ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ – ΜΕΡΟΣ 1

Η μάστιγα της “τέλειας” μανούλας, παππούδες, ευέλικτες μορφές εργασίας, δημόσιες εκρήξεις παιδικού θυμού ή απλώς όταν το παιδί τραγουδά σκυλάδικα την ώρα του baby swim και εσύ δεν ξέρεις που να κρυφτείς (στο baby swim γίνονται και άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω).  Για όλα αυτά μιλούν τέσσερις φίλες μου στα δύο πρώτα ποστ  του 2018. Και επειδή δεν είμαστε κοντά να τα πούμε όβα κόφι, τις ξεμπροστιάζω στο ίντερνετ. Απολαύστε. 

 

Κατερινα, μητερα του Φιλιππου 6 μηνων – Αθηνα

Το αγαπημένο παιχνίδι του Φίλιππου

MdB: Για ποιόν λόγο θα έκανες και για ποιόν λόγο δεν θα έκανες δεύτερο παιδί;

K: Θα έκανα δεύτερο παιδί για να έχει το πρώτο μου παιδί την αίσθηση της οικογένειας. Ότι δεν είναι μόνο του. Δεν θα έκανα για οικονομικούς λόγους.

MdB: Αν τα χρήματα δεν ήταν θέμα, θα επέλεγες να σταματήσεις τη δουλειά για να κάτσεις σπίτι με το παιδί;

K: Για τα δυο πρώτα χρόνια ναι. Μετά, θα ήθελα να δουλεύω.

MdB: Σε ποια από τις αλλαγές που έφερε η μητρότητα σου ήταν πιο δύσκολο να προσαρμοστείς;

K: Στο πρωινό ξύπνημα. Στην πιο υγιεινή διατροφή όταν θήλαζα. Ειδικά όταν έπρεπε να περιορίσω τον καφέ.

MdB: Για ποιο πράγμα/συμπεριφορά θα έλεγες «Δεν θα ξανακρίνω ποτέ άλλους γονείς;»

K: Για το ότι παραπονιούνται ότι είναι συνεχώς κουρασμένοι.

MdBΠοιο στυλ μητέρας σε εκνευρίζει περισσότερο; Ποια συμπεριφορά θεωρείς παράδειγμα προς αποφυγή;

K: Της απόλυτα τέλειας και φυσικά επεμβατικής. Τέλεια αποστείρωση, τέλεια κομμένα νυχάκια, επίμονες συμβουλές για το πώς να κατεβάσεις γάλα κλπ. Παράδειγμα προς αποφυγή η «υστέρω»

MdBΤι έχεις αντιγράψει από άλλη μητέρα;

K: Μάλλον τίποτα. Δεν έχω επαφή με πολλές.

MdB: Πες 1-2 θετικά και 1-2 αρνητικά σημεία του χαρακτήρα σου που η μητρότητα σε έκανε να συνειδητοποιήσεις

K: Ότι είμαι υπναρού. Μεγάλο βάσανο το βραδινό και πρωινό ξύπνημα.
Ότι είμαι γεννημένη για μαμά.

MdB: Πιστεύεις ότι θα ακολουθούσες διαφορετική στρατηγική αν μεγάλωνες κορίτσι αντί για αγόρι;

K: Δεν έχω ιδέα. Είναι νωρίς ακόμα.

MdB: Τι διασκεδάζεις περισσότερο να κάνεις με το παιδί;

K: Να το κάνω να γελάει γαργαλώντας το με τα μαλλιά μου. Να το κάνω βόλτες με το καρότσι-στυλ σπινιαρίσματα. Ξεκαρδίζεται.

MdBΈχεις να διηγηθείς κάποιο ντροπιαστικό/αμήχανο επεισόδιο που καμία «φανταστική» μητέρα δεν θα ομολογούσε;

K: Προς το παρόν όχι.

MdBΠοιο είναι το αγαπημένο σου on line κατάστημα παιδικών ρούχων ή παιχνιδιών

K: Έχω δοκιμάσει πολλά. Έχω ψωνίσει από το Irokids.gr

Ζωη, μητερα Λουκιας 4 ετων, Αθηνα

Τα αγαπημένα βιβλία και παιχνίδια της Λουκίας

MdB: Για ποιόν λόγο θα έκανες και για ποιόν λόγο δεν θα έκανες δεύτερο παιδί;

Ζ: Η κόρη μου μού φαίνεται τέλεια, θα ήθελα να το επαναλάβουμε και να δημιουργήσουμε άλλο ένα υπέροχο μωρό. Ακόμα, νομίζω ότι αυτό που λένε, ότι η αγάπη πολλαπλασιάζεται, ισχύει. Αλλά επίσης θα πολλαπλασιαστούν οι ευθύνες και τα έξοδα ενώ ο ήδη λιγοστός χρόνος που έχουμε ως ενήλικες θα συρρικνωθεί. Συναισθηματικά δηλαδή είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ, αλλά από πλευράς logistics δεν είναι η πιο σοφή απόφαση αυτή την περίοδο.

MdB: Αν τα χρήματα δεν ήταν θέμα, θα επέλεγες να σταματήσεις τη δουλειά για να κάτσεις σπίτι με το παιδί;

Ζ: Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή με ένα όχι. Σίγουρα θα ήθελα κάτι στη μέση. Μια δουλειά με ευέλικτο ωράριο ή συνθήκες που να επιτρέπουν να δουλέψεις από το σπίτι. Μια δουλειά με όχι τόσο σκληρές απαιτήσεις και με λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια. Η ακόμα και να μην επέλεγα κάτι ως μέσο βιοπορισμού, σίγουρα θα έκανα κάτι που κάποιες ώρες θα με έβγαζε από το σπίτι – είτε εθελοντισμό είτε χόμπι.

Το ιδανικό σενάριο για μένα θα ήταν να μείνω μόνο σπίτι τους πρώτους 5-6 μήνες μετά τη γέννα και να ασχολούμαι ξανά με τη δουλειά πολύ σταδιακά. Τα πρώτα 1-2 χρόνια του παιδιού να δουλεύω part-time και καθώς να έμπαινε σε διαδικασία παιδικού σταθμού, να έμπαινα κι εγώ σε πλήρεις ρυθμούς δουλειάς.  Ήταν υπέροχο το διάστημα που έμεινα σπίτι με το μωρό, αλλά αγαπώ να εργάζομαι. Μου αρέσει να έχω στόχους, να έχω φιλοδοξίες, να είμαι χρήσιμη και οικονομικά ανεξάρτητη και δε θα το άλλαζα.

MdB: Σε ποια από τις αλλαγές που έφερε η μητρότητα σου ήταν πιο δύσκολο να προσαρμοστείς;

Ζ: Η μεγαλύτερη αλλαγή για μένα είναι οι ασταμάτητες ενοχές που νιώθω. Είναι τεράστια αλλαγή γιατί σαν άνθρωπος ήμουν πάντα αυτόνομη και ανέμελη, ενώ πλέον αισθάνομαι συχνά ανεπάρκεια και τύψεις γύρω από το κομμάτι της ζωής μου που είναι η μητρότητα. Ένα απλό παράδειγμα: ακόμα και να ξεκλέψω λίγο χρόνο για να κάνω κάτι για μένα, όπως ένας καφές με μια φίλη ή ψώνια, αυτομάτως δημιουργούνται σκέψεις ότι αυτόν το χρόνο θα έπρεπε να τον περάσω με το παιδί. Εν τω μεταξύ ούτε η κόρη μου δείχνει δυσαρέσκεια όταν λείπω ούτε οι άνθρωποι που κάνουν babysitting – δηλαδή ο σύζυγος ή οι γονείς μου- έχουν εκφράσει κάτι αρνητικό. Είναι καθαρά μέσα στο μυαλό μου και πρέπει να το δουλέψω.

MdB: Ποιο στυλ μητέρας σε εκνευρίζει περισσότερο; Ποια συμπεριφορά θεωρείς παράδειγμα προς αποφυγή;

Ζ: Επειδή έχω χιλιάδες παραδείγματα γονιών που με εκνευρίζουν, θα σου απαντήσω με τα δύο αγαπημένα μου.

Πρώτον, το γονιό που κάνει διαρκώς ερωτήσεις και συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών μας. Πότε έμαθε το δικό σου να πηγαίνει στο γιογιό; Και πότε είπε την πρώτη του λέξη; Και τι ώρα κοιμάται το βράδυ το δικό σου;

Σημείωση: τα παιδιά ποτέ δεν προσφωνούνται με τα ονόματά τους, αλλά πάντα περιγράφονται ως «ο δικός σου, η δικιά μου» κλπ

Αυτές οι ερωτήσεις είναι ηλίθιες και δεν έχουν κανένα νόημα εκτός αν μιλάμε για εκπαιδευμένες μαϊμούδες που μαθαίνουν να κάνουν χειραψία με αντάλλαγμα φιστίκια.  Και έξτρα ηλίθιες όταν γίνονται μπροστά στα παιδιά μας για προφανείς λόγους.

Δεύτερον, το γονιό που μόνος του χρίστηκε Μεσσίας και απόλυτος κάτοχος της γνώσης του πώς πρέπει να μεγαλώνεις ένα παιδί και πρέπει οπωσδήποτε να σε κάνει να συμφωνήσεις μαζί του και να τον παραδεχθείς. Αν έχεις αντίθετη άποψη από αυτόν εκεί απλά παραβάλει το επιχείρημα «δεν ενδιαφέρεσαι αρκετά για το παιδί σου».  Αυτή η κατηγορία γονιού απαντάται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν αποτύχει σε διάφορους άλλους τομείς της ζωής τους, οπότε τώρα που δεν υπάρχουν εξετάσεις και εξωτερική επίβλεψη είναι η ευκαιρία τους να λάμψουν.

Έξτρα πόντους σε μπαμπάδες που θέλουν να σου εξηγήσουν πώς νιώθεις στη γέννα ή στο θηλασμό ή κάτι παρόμοιο ενώ δεν έχετε καν τα ίδια γεννητικά όργανα.

MdB: Τι έχεις αντιγράψει από άλλη μητέρα;

Ζ: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τόσο ξεκάθαρο που έχω αντιγράψει. Έχω όμως πολλά παραδείγματα προς αποφυγή :Ρ

MdB:Πες 1-2 θετικά και 1-2 αρνητικά σημεία του χαρακτήρα σου που η μητρότητα σε έκανε να συνειδητοποιήσεις

Ζ: Δεν ξέρω αν η μητρότητα μου αποκάλυψε κάποια πτυχή του χαρακτήρα μου που δεν ήξερα ότι υπήρχε. Θέλω να νομίζω ότι ήξερα αρκετά καλά τον εαυτό μου πριν γίνω γονιός. Σίγουρα «φώτισε» και μεγέθυνε στοιχεία της προσωπικότητας μου, όπως και του συντρόφου μου, τα οποία ξέραμε ότι υπήρχαν αλλά μετά την έλευση του παιδιού εντάθηκαν. Μου βγήκε πολύ έντονα η παιδικότητα/αυθορμητισμός  που πάντα είχα, το οποίο είναι ταυτόχρονα και καλό και κακό.

Μας έχει βγει θετικά γιατί σκέφτομαι άπειρες δραστηριότητες και παιχνίδια για τη μικρή, κυλιέμαι κάτω και την αφήνω και εκείνη αρκεί να το χαίρεται, δε με ενδιαφέρει αν θα λερωθεί και τι θα πει ο κόσμος και πάει λέγοντας. Από την άλλη αντικρίζω και την ανώριμη πλευρά μου η οποία δεν είναι καλή νοικοκυρά, βαριέται  να αναλάβει πρακτικές ευθύνες ή να κάνει κάποια σοβαρή αποταμίευση. Είμαι τσαπατσούλα αλλά τουλάχιστον περνάμε καλά.

MdB: Υπάρχει κάποιο θέμα ανατροφής για το οποίο διαφωνείς συχνότερα με τον άνδρα σου;

Ζ: Ό,τι διαβάσατε για μένα πιο πάνω, κάντε το επιτόπου αντίστροφη προβολή για τον άντρα μου.   Πολύ συχνή εικόνα στο σπίτι είναι πχ ο Γ. να επιμένει να τηρηθεί ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα για το παιδί ή περισσότερη τάξη και συμμάζεμα στα παιχνίδια κι εγώ να του λέω να χαλαρώσει.  Αυτό προεκτείνεται φυσικά και στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας μας την κόρη μας. Λίγο πολύ έχουμε βρει τις ισορροπίες μας γιατί έχουμε καταλάβει σε τι είναι καλός ο καθένας και μοιράζουμε ευθύνες. Αλλά δεν παύει να είναι ένα κύριο σημείο σύγκρουσης. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Κι εκείνος χρειάζεται μια δόση ελαφρότητας αλλά κι εγώ να σοβαρευτώ  παραπάνω.

MdB: Πιστεύεις ότι θα ακολουθούσες διαφορετική στρατηγική αν μεγάλωνες αγόρι αντί για κορίτσι;

Ζ: Κατηγορηματικά δε θα ακολουθούσα διαφορετική στρατηγική αν είχαμε αγόρι. Δε χρησιμοποίησα ποτέ κλισέ και στερεότυπα σχετικά με το φύλο απέναντι στο παιδί μου και ούτε σκοπεύω να το κάνω. Δεν της τονίζω πχ ότι πρέπει να είναι όμορφη ή ήσυχη επειδή είναι κορίτσι. Αντίστοιχα, αν είχα γιο, δε θα του τόνιζα ποτέ την επιθετικότητα ή τη δύναμη μόνο και μόνο επειδή είναι αγόρι. Μου ανεβαίνει η πίεση όταν ακούω να λένε σε παιδιά «μα εσύ είσαι αγόρι/κορίτσι οπότε πρέπει να συμπεριφέρεσαι/να ντύνεσαι/να παίζεις με τον Χ ή Υ τρόπο» ιδίως όταν αυτό κρύβει από πίσω κρυφά κίνητρα και κόμπλεξ από την πλευρά του γονιού.

MdB: Τι διασκεδάζεις περισσότερο να κάνεις με το παιδί;

Ζ: Πεθαίνω να φτιάχνουμε φανταστικές περιπέτειες με τα ζωάκια, κουκλάκια και λοιπά παραφερνάλια που έχουμε στο σπίτι. Τελευταία φτιάχνουμε μια σπηλιά με το πάπλωμα και η Πέππα με την οικογένειά της πηγαίνουν για εξερεύνηση. Εκεί συναντούν νυχτερίδες, αράχνες αλλά και κάτι φιλικά βαμπιράκια που ξεναγούν την Πέππα στην παιδική χαρά της σπηλιάς.

MdB: Έχεις να διηγηθείς κάποιο ντροπιαστικό/αμήχανο επεισόδιο που καμία «φανταστική» μητέρα δεν θα ομολογούσε;

Ζ: Προχθές της έπλυνα τα δόντια με ενυδατική κρέμα – δε φταίω που τα σωληνάρια έχουν ακριβώς ίδιο σχήμα και χρώμα! Υπάρχει και μια ιστορία από τις μέρες του baby swimming όπου ένα σκατουλάκι-χουντίνι ξέφυγε από την ειδική αδιάβροχη πάνα και έκανε μαζί μας βουτιές.

MdB: Ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού σου;

Ζ: Δεν μπορώ να πω ότι έχει ένα all time classic αγαπημένο. Στην ηλικία 1 -2 λάτρευε τη σειρά «Τικ και Τέλλα». Αργότερα άρχισαν να της αρέσουν τα βιβλία της σειράς «Μικροί κύριοι» και «Μαντς Μπαντς» ίσως γιατί είχαν μικρές αυτοτελείς ιστορίες που ήταν αστείες όπως πχ με τις γκάφες των ηρώων.

MdB:Ποιο είναι το αγαπημένο σου on line κατάστημα παιδικών ρούχων ή παιχνιδιών

Ζ: Για ρούχα μου αρέσει το next για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και τα δωρεάν μεταφορικά. Παιχνίδια και παιδικά βιβλία αγοράζω σπανίως online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.
%d bloggers like this: