Γινε εθελοντης. Μπορεις και απο το σπιτι με το μπιμπερο στο χερι!

Είχα προγραμματίσει να αναφέρω τον εθελοντισμό στο ποστ για τους τρόπους που μπορείς να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου όταν μένεις πολλές ώρες με το μωρό στο σπίτι. Θα του αφιερώσω όμως λίγες παραπάνω γραμμές γιατί την προηγούμενη εβδομάδα μετέφρασα εθελοντικά για το Χαμόγελο του Παιδιού ορισμένα κείμενα, με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργανώνει η οργάνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος Gender Equality Awareness Raising against Intimate Partner Violence. Αναφέρω το όνομα του προγράμματος γιατί αφενός με συγκίνησαν ιδιαίτερα οι μαρτυρίες των παιδιών και των εκπαιδευτικών που το έζησαν και αφετέρου η αποδέσμευση από τα δεσμά του φύλου και τις προκαταλήψεις για το ρόλο του καθενός  είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς της γενιάς μου.

Άρχισα στο Χαμόγελο όταν ήμουν έγκυος. Η πρώτη δουλειά μου ήταν η σύνταξη ενός καταλόγου πιθανών εταίρων για έργα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει και ο οργανισμός. Αργότερα, εξαιτίας των προβλημάτων της εγκυμοσύνης και των διακεκομμένων αδειών στη δουλειά, δεν μπορούσα να είμαι συνεπής οπότε και σταμάτησα για κάποιους μήνες. Τώρα, που το μωρό έχει πλέον περάσει το δεύτερο εξάμηνο και είμαστε στο εξωτερικό χωρίς κοινωνικό κύκλο και με λίγες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, αποφάσισα να ξαναρχίσω.

Αυτό που μου δίνει ο εθελοντισμός αυτή τη στιγμή, μοιάζει με το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του blog. Δίνω κάπου κάπου στον εαυτό μου την πολυτέλεια να σκέφτεται και να γράφει και δεν αφήνω να σκουριάσουν ενδιαφέροντα και ικανότητες. Επικοινωνία, μετάφραση, διαχείριση έργων, σε όλους αυτούς τους τομείς που με ενδιαφέρουν, μπορώ να συμμετέχω, έστω επιφανειακά και διακεκομμένα. Αμοιβή είναι η διπλή ικανοποίηση ότι συνεισφέρω λίγο σε έναν καλό σκοπό και ότι για κάποιες ώρες έχω τη δυνατότητα να σκέφτομαι σαν επαγγελματίας, σαν επιστήμονας, σαν έξυπνος άνθρωπος. Πολύ αναζωογονητικό συναίσθημα για κάποιον που περνά όλη την ημέρα σπίτι με ένα βρέφος.

Επίσης μπορεί να είναι μια καλή προετοιμασία για την επιστροφή στη δουλειά ή αν σκέφτεσαι να αρχίσεις freelancing. Μπορείς να σχηματίσεις μια ιδέα για το πώς είναι να δουλεύεις από το σπίτι. Αν μπορείς, παραδείγματος χάρη, να δουλέψεις με το παιδί στον ίδιο χώρο, πόσες ώρες μπορείς να αφιερώσεις, πως θα μπορούσες να οργανώσεις καλύτερα το χρόνο σου, αν είσαι σε θέση να τα κάνεις όλα ή κάτι από όλα αυτά να το κάνεις outsourcing (σίγουρα).

Γίνε λοιπόν εθελοντής. Μπορείς και από το σπίτι με το μπιμπερό στο χέρι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.
%d bloggers like this: