Audiobook για να βγει περα και αυτη η μερα

Αυτή την εβδομάδα δοκίμασα για πρώτη φορά ακουστικό βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα ποτέ δεν με είχε ελκύσει ιδιαίτερα αλλά σκέφτηκα ότι αφού απολαμβάνω τα podcasts και ιδίως όσα διηγούνται μια ιστορία κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων (για podcasts και άλλους τρόπους δημιουργικού χασίματος χρόνου ΕΔΩ) γιατί όχι και ένα ακουστικό βιβλίο; Έψαξα λίγο στο Appstore για εφαρμογές με καλές κριτικές και τελικά κατέβασα το audiobooks.com. Οι επιλογές που δίνει όσον αφορά τα δωρεάν βιβλία είναι αρκετά περιορισμένες και αρκετά βαρετές. Επειδή ο Πλούτος των Εθνών και η Εξέλιξη των Ειδών δεν φιγουράρουν στη λίστα με τα βιβλία που θα ήθελα να ακούσω μεταξύ μαγειρέματος και αλλάγματος πάνας, επέλεξα να εγγραφώ στο site της εταιρείας ώστε να έχω δικαίωμα σε ένα δωρεάν βιβλίο για δέκα ημέρες. Μετά το πέρας των 10 ημερών είτε κλείνεις το λογαριασμό σου είτε χρεώνεσαι περίπου δεκαπέντε δολάρια, ποσόν το οποίο είναι η μηνιαία συνδρομή που σου δίνει έκπτωση στην αγορά ακουστικών βιβλίων. Επέλεξα να ακούσω το Η υπέροχη φίλη μου της Έλενα Φερράντε (στα αγγλικά). Είναι από αυτά τα βιβλία για τα οποία έχω ακούσει, τα βλέπω παντού αλλά δεν είμαι βέβαιη ότι θα ήθελα να πληρώσω για να τα διαβάσω. Τελικά ήταν καλή επιλογή για πρώτο βιβλίο γιατί έχει απλή πλοκή και γραμμική αφήγηση.

 

Παρόλα αυτά δυσκολεύτηκα να το συνηθίσω. Όταν έχω ελεύθερα τα χέρια και απλώς ακούω, έχω την τάση να κάνω και άλλα πράγματα ταυτόχρονα, να μιλάω με το μωρό, να χαζεύω στο Instagram, να στέλνω μηνύματα κτλ. Ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι έχω χάσει σχεδόν ένα κεφάλαιο και προσπαθώ να βρω που είχα μείνει (το rewind στα ακουστικά βιβλία είναι λίγο βλακεία). Στην πορεία άρχισα να ακούω πιο προσεκτικά και να μην κάνω παράλληλα άλλα πράγματα που αποσπούν την προσοχή – τουλάχιστον για πολλή ώρα.

 

Η φωνή της αφηγήτριας ήταν πολύ ευχάριστη και ομολογώ ότι στο τέλος κόλλησα. Πήγαινα σούπερ μάρκετ και βιαζόμουν να γυρίσω σπίτι για να συνεχίσω. Αυτό με κανονικό βιβλίο έχει να μου συμβεί πολύ καιρό και σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι το Η υπέροχη φίλη μου είναι τόσο συναρπαστικό βιβλίο. Καλό είναι αλλά όχι και για να μην βγαίνουμε από το σπίτι. Το βιβλίο διαρκούσε γύρω στις δεκαέξι ώρες και το τελείωσα σε σχεδόν τρεις ημέρες. Δεν έκανα πολλές δουλειές στο σπίτι εκείνες τις ημέρες. Επίσης όταν σταματούσα την ακρόαση και είχα ακόμα χρόνο σκεφτόμουν, ωραία, και τώρα τι να κάνω, μήπως να αρχίσω κανά βιβλίο; Α, όχι, μόλις σταμάτησα να ακούω ένα.

 

Η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ανάγνωση. Ούτε θεωρώ ότι εξοικονομεί χρόνο. Απόλαυσα την εμπειρία και θυμάμαι αρκετές λεπτομέρειες από το βιβλίο, ίσως περισσότερες από όσες θα είχα συγκρατήσει αν το είχα διαβάσει. Στο τέλος όμως επέλεξα να διαγράψω τον λογαριασμό μου. Προτιμώ να ακούω podcasts, με τις αυτοτελείς ενότητες ή τις σειρές που έρχονται σε μικρές, εβδομαδιαίες δόσεις. Όταν έχω χρόνο και διάθεση για βιβλίο, θα το διαβάζω.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.
%d bloggers like this: